Yleinen

Josko tekis näkkäriä tai bageleita

21.02.2013, aikunihana

Törmäsin kivaan blogiin ja oon nyt parisen tuntia siellä seikkaillut – kiitokset Harmaa ja muut iloiset värit -blogin kirjoittajalle (http://harmaajamuutiloisetvarit.blogspot.fi/)  ja sieltä bongasin ao. näkkäri- ja bageliohjeet. Millonkahan sitä olisi tarpeeksi energinen leipoakseen, eikä vaan suunnitellakseen leipomista..
*
RUSTIIKKINEN NÄKKILEIPÄ
  • 2 rkl sulatettua voita
  • 2 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl vehnä- tai ruisleseitä
  • 5 dl ruisjauhoa
  • vehnäjauhoa kaulimiseen
  • (Kuminaa)
  • (Seesamin- ja unikonsiemeniä)
  • (Sormisuolaa)
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Sulata voi kattilassa tai mikrossa ja laita se kulhoon. Lisää vesi, suola ja leseet. Jos käytät kuminaa, lisää se tässä vaiheessa. Minä en ole kertaakaan vielä laittanut kuminaa, vana olen maustanut näkkärit siemenillä.
Sekoita joukkoon ruisjauhoa vähän kerrallaan ja vaivaa, kunnes taikina alkaa olla raskas ja tiivis.Alusta taikinaa vehnäjauhotetulla alustalla niin kauan, että se on ”sitkeä”.
Tee taikinasta pötkylä ja leikkaa siitä 20-25 palleroa. Kauli niistä ohuen ohuita näkkileipiä. Jos laitat näkkäreihin siemeniä, kauli niitä ensin vähän. Sitten lisää pinnalle siemenet ja kauli ohueksi. Olen lisännyt usein tässä vaiheessa myös sormisuola hippuja näkkärin pintaan. Paista uunissa 7 minuuttia.
*
BAGELSÄMPYLÄT
(8 kpl)

2 tl kuivahiivaa (taisin laittaa koko 11g pussin)
1 rkl sokeria
3 dl lämmintä vettä
500 g jauhoa (varaa vähän enemmän!)
ropaus suolaa
(seesaminsiemeniä tai muita siemeniä päälle ripoteltavaksi)

Sekoita kulhossa kuivahiiva, sokeri ja 1 dl lämpimästä vedestä (reilusti kädenlämpöistä, jotta kuivahiiva herää). Anna seisoa muutama minuutti.

Lisää jauho-suolaseos vähitellen nesteeseen ja kaada loput vedestä astiaan. Taikinaa kannattaa vaivata 5-10 minuuttia, jotta siihen syntyy sitkoa. Valmiin taikinan tulisi olla sileää, pehmeää ja joustavaa, muttei kuitenkaan älyttömän tarttuvaa. Lisää jauhoja, jos tarvis – meillä ei tarvinnut, mutta Pastanjauhannassa jauhoja oli tarvittu n. 600 grammaa.
Kohota taikina kaksinkertaiseksi eli n. puolesta tunnista tuntiin. Vaivaa taikinasta ilmat pois ja jätä lepäämään vielä kymmeneksi minuutiksi.
Jaa taikina kahdeksaan yhtä suureen osaan ja pyöritä palaset palloiksi. Venyttele pallojen keskelle reiät ja pyörittele niistä sormiesi ympärillä suunnilleen donitsin muotoisia. Kohota jälleen 10 minuuttia.
Kiehauta laakeassa kattilassasi vettä, johon on lisätty ripaus sokeria (tässä kohtaa muuten huomattiin, että mieheni ripaus olisi ollut puoli kourallista..). Laita uuni kuumenenaan 225 asteeseen.
Keitä bageleita, muutama kerrallaan, minuutin verran kummaltakin puolelta. Tässä vaiheessa ne pullahtavat suuremmiksi.
(Ripottele juurikeitettyjen bageleiden päälle seesaminsiemeniä.)
Paista keitetyt bagelit lopuksi uunissa, 14-16 minuuttia.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *